פשיטה על תחנות מעבר פיראטיות. נחקרו חשודים ונתפסו כלי רכב
המשטרה הירוקה מדווחת על פעולות אכיפה שביצעה נגד שתי תחנות פיראטיות לפסולת בנייה ונגד משליכי פסולת בנייה בשטחים פתוחים
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 14/12/2022

המשטרה הירוקה ערכה לאחרונה כמה פעולות אכיפה ממוקדות בתחום פסולת בניין. בשני מקרים היא חשפה תחנות מעבר לא חוקיות לפסולת בנייה ובמקרה נוסף היא תפסה עברייני סביבה שהשליכו פסולת בנייה ועודפי עפר בשטחים פתוחים. בעקבות כך נחקרו חשודים ונתפסו והוחרמו כלי עבודה.

תחנת מעבר לא חוקית אחת פעלה בגבול שבין בת-ים לראשון-לציון. במשך מספר חודשים קיימו המשטרה הירוקה, משטרת ישראל וגורמים נוספים חקירה סמויה נגד התחנה. מממצאי החקירה עלה כי התחנה פעלה ללא רישיון עסק, תוך שהיא מפרה גם את חוק שמירת הניקיון. במקום נחקרו חשודים ובעל העסק זומן לחקירת המשך. בכפוף לצווי בית משפט נתפסו במקום שופלים, משאיות ומלגזות.

תחנת מעבר לא חוקית שנייה פעלה בדרום תל אביב. המשטרה הירוקה ניהלה נגדה חקירה סמויה במשך כמה חודשים. בחקירה עלה שהתחנה פועלת באופן פיראטי ללא רישיון עסק ותוך הפרת חוק שמירת הניקיון. גם במקרה שלה בוצעה פעילות אכיפה שבה נחקרו באזהרה שני חשודים ובעלי העסק זומנו לחקירה במשרדי המשטרה הירוקה. נוסף על כך, נתפסו 6 כלי עבודה ומסמכים.

באירוע נוסף נתפסו 3 משאיות שהשליכו עודפי עפר ופסולת בניין בשטחים פתוחים בקריית אונו ובעמק הנרקיסים שבאזור גלילות, בניגוד לחוק שמירת הניקיון וחוק רישוי עסקים ותקנותיהם. המשאיות הועברו למגרש ייעודי, והחשוד העיקרי נחקר באזהרה.


כתבות רלוונטיות:

  1. אכיפה נגד משליכי פסולת בניין באופן פיראטי, 09.8.2022
  2. ניסיון נוסף לקדם חוק להסדרת הטיפול בפסולת בניין, 23.2.2022
  3. בית המשפט גזר חודשיים מאסר על משליך פסולת, 24.4.2022
  4. המשטרה הירוקה פשטה על שני אתרי פסולת פיראטיים, 12.4.2022
  5. למידע נוסף על פסולת | infospot 

כתב אישום בגין השלכת פסולת שגרמה לשינוי בתוואי נחל

שלושת המקרים המוזכרים בראשית הכתבה מצטרפים למאמצי אכיפה נוספים בהם נוקט המשרד להגנ"ס על מנת למנוע טיפול פיראטי בפסולת בניין.

כך, בספטמבר האחרון דיווחנו שהמשרד להגנת הסביבה הגיש כתב אישום נגד חברת עבודות עפר ופיתוח בגין השלכת פסולת בניגוד לחוק שגרמה לחסימת נחל טירה ולהצפות בסביבתו.

לפי כתב האישום, הקימה החברה תחנת מעבר פיראטית לפסולת על שטחים חקלאיים הסמוכים לנחל טירה. בתחנה נערמו פסולת בניין וגזם ויצרו מפגעים סביבתיים באזור. בנוסף, במקום אירעו שריפות פסולת שגרמו לזיהום אוויר בלתי סביר שעלול לסכן את בריאות תושבי האזור.

אתר אחר בטירה התגלה כמטמנה לא חוקית. לפי החשד, הנאשמים השליכו בשטח פסולת רבה אשר חלקה הוטמנה. השלכות הפסולת הלא חוקיות הובילו לשינוי בתוואי הנחל ולהצפות באזור. השינוי סיכן את איכות המים בנחל אלכסנדר הנמצא בקרבתו ובאקוויפר החוף, הנחשב למקור מים נקיים חשוב באזור המרכז.

עוד בשלב החקירה חוקרי המשטרה הירוקה ונציגי המשרד להגנת הסביבה ערכו סיור בשטח ומצאו בו כ-25 אלף טונות פסולת. מכתב האישום עולה כי בעלי תחנת המעבר הפעילו את העסק בלא רישיונות או היתרים הנדרשים על ידי המשרד להגנת הסביבה.

האם הממשלה הבאה תקדם חוק פסולת בנייה?

בשנים האחרונות ניסו לקדם חקיקה בתחום פסולת הבנייה ללא הצלחה. בנובמבר 2018 עבר תזכיר חוק פסולת בניין קריאה ראשונה, אך קידומו נעצר בשל חילופי השלטון התכופים מאז.

בפברואר השנה אמר המשרד להגנת הסביבה בדיון בכנסת כי עד סוף השנה הוא מתכוון לפרסם טיוטת חוק שתסדיר את הטיפול פסולת בניין, אך בינתיים שוב היו בחירות ואי היציבות השלטונית נמשכת ולא ברור אם הנושא יקודם על ידי הממשלה הבאה, לכשתוקם. בדיון בנושא הציג המשרד את הבעיות המרכזיות כיום בתחום פסולת הבניין.

בעיה אחת היא השלכת הפסולת בשטחים פתוחים. בין השנים 2021-2019 התקבלו 1,676 תלונות על כך במוקדי המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים, וייתכן מאוד שהיו מתקבלות תלונות נוספות אם משאבי הפיקוח של רשות הטבע והגניחם לא היו יורדים בשנה האחרונה.

לדברי המשרד השלכת הפסולת נובעת מחקיקה חסרה, חוסר בפיקוח ובאכיפה, חוסר במתקני קצה לטיפול בפסולת וכן חוסר בפיקוח עצמי מצד החברות שמייצרות את הפסולת.

בעיה אחרת היא מימוש חלקי בלבד של פוטנציאל הכלכלה המעגלית שטמון בפסולת הבנייה. גם המימוש החלקי נובע מחקיקה חסרה, וכן מתמלוג נמוך לחומרי גלם בתוליים, מהיעדר יישום של הפרדה והפחתה במקור ומאי רכש ציבורי ירוק.

לחלק מהבעיות האלה מנסים לקדם פתרון ללא קשר להעברת החוק. לפני פחות משנה למשל המשרד להגנת הסביבה פרסם קול קורא לעידוד הקמה ושדרוג מתקני טיפול בפסולת בנייה וקיבל 45 הצעות בתגובה. לאחר מכן, בפברואר האחרון הוא פרסם קול קורא נוסף, הפעם להקמת מערכים אזוריים לטיפול בפסולת בנייה והוא עדיין פתוח להגשות.

לצד זאת, עד סוף שנת 2023 שבעה תקנים למוצרי בנייה צפויים לקבל אישור שיאפשר שימוש בחומרים ממוחזרים. עדכון תקן בנייה ירוקה תוך תיאום עם מכון התקנים נמצא בשלב מתקדם. המשרד להגנת הסביבה גם הגביר את האכיפה נגד השלכת פסולת בנייה בשנה האחרונה ומקדיש לכך יותר משאבים.

התייחסויות

יוסי בר, מנהל המשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה: "השלכת פסולת והפעלת תחנות מעבר פיראטיות מנוגדות לחוק, מובילות לפגיעה משמעותית בסביבה ומלכלכות את הטבע של כולנו. המשרד פועל באופן נחוש למיגור תופעת השלכת הפסולת ברחבי הארץ ונוקט פעולות אכיפה יזומות, באמצעות כל הכלים שעומדים לרשותו, כנגד העבריינים שמפרים את החוק ומזהמים את הסביבה".


חברות לפינוי וטיפול בפסולת עירונית

חברה איש קשר טלפון דוא"ל
ורידיס ורידיס 072-3360696 Veridis@infospot.co.il
נגב אקולוגיה מאיה כהן 072-3712247 Negev@infospot.co.il
ק.מ.מ מחזור מאיר 072-3942967 Kmm@infospot.co.il
טלאור כראדי הילה לישע 072-3972028 talork@infospot.co.il
קומפוסטאור ליאת גרוס 072-3719906 compost@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>