גלית כהן, מנכ"לית המשרד להגנת הסביבה בשנה וחצי האחרונות ומי שמילאה תפקידים מגוונים במשרד ב-22 השנים האחרונות, התפטרה מתפקידה. לא ברור עדיין מי ימונה במקומה.
במכתב ההתפטרות כתבה כהן כי "הייתה לי הזכות לשרת את הציבור והסביבה במשרד במשך 22 שנים במגוון תפקידים, ולהגיע עד למשרה המקצועית הבכירה ביותר בשנה וחצי האחרונות – מנכ"לית המשרד. אני מכירה תודה על ההזדמנות שניתנה לי לאורך הדרך המשמעותית שעברתי. אני שמחה על הזכות להיות במדינה שבה ילדה משדרות, כמוני, יכולה לדמיין ולחלום שיום אחד תגיע לתפקיד כל כך בכיר ומשפיע במדינה. וגם להגשים את החלום".
לפני כשבועיים מונתה שרה חדשה במשרד להגנת הסביבה – ח"כ עידית סילמן. תפקיד מנכ"ל של משרד ממשלתי הוא מינוי אישי של השר הרלוונטי, וכך גם במקרה של המשרד להגנת הסביבה. במרבית המקרים השרים החדשים נוהגים להחליף את המנכ"ל לאחר כניסתם לתפקיד.
כתבות רלוונטיות:
במסגרת תפקידה כמנכ"לית בשנה וחצי האחרונות במשרד, כהן קידמה יחד עם השרה לשעבר זנדברג שורת נושאים, ובראשם תחום האקלים.
כהן נטלה חלק מרכזי באישור חוק האקלים בקריאה ראשונה, קידמה תקציב למגוון הביולוגי ולשיקום נחלים, המשיכה לקדם את מדיניות הפסולת של המשרד גם בהיותה יו"ר הקרן לניקיון, הייתה שותפה להחלת מס על כלים חד פעמיים וניקוי המרחב הציבורי מפלסטיק ועל ליווי כניסתו לתוקף של חוק הפיקדון החדש, פעלה להעביר תקציב סביבתי ליישובים ערביים ועוד.
לפני שהתמנתה למנכ"לית, שימשה כהן בתפקידה הקודם כסמנכ"לית אסטרטגיה ותכנון מדיניות במשרד להגנת הסביבה במשך כעשור, ועסקה במדיניות סביבתית ואסטרטגיה, תכנון סביבתי ובנייה ירוקה, מניעת רעש וקרינה ויחסים בינלאומיים. לפני כן עמדה בראש אגף מדיניות סביבתית ומילאה תפקידים נוספים.
תפקיד מנכ"ל של משרדי ממשלתי הוא מינוי אישי של השר/ה הרלוונטי/ת, וכך גם במקרה של המשרד להגנת הסביבה. לכן, במקרים רבים מדובר על מינוי פוליטי של השר/ה, הממנה לתפקיד איש אמון עם זיקה פוליטית אליו אשר אין לו בהכרח ידע מקצועי בתחום שבו עוסק המשרד.
לכן המינוי של גלית היה יוצא דופן. אומנם גיא סמט, איש מקצוע ותיק מהמשרד מונה לתפקיד מנכ"ל המשרד בתחילת שנת 2019 ושימש בתפקיד כשנה וחצי, אך לפני כן, הפעם האחרונה שבה היה מינוי של מנכ"ל מבין אנשי המשרד להגנת הסביבה היה לפני יותר מעשור, אז מינה גלעד ארדן את יוסי ענבר לתפקיד המנכ"ל.
מצד אחד למנכ"ל המגיע מאנשי המשרד יש יתרון אדיר. הוא מגיע לראש הפירמידה לאחר מגוון רחב של תפקידים במשרד, וזה אומר שהוא 'חי' את הסוגיות הסביבתיות באופן יום יומי ומכיר את התחום, האנשים, המסגרת והיכולות של המשרד ושאר השחקנים בזירה. מצד שני, עצם הגעתו מתוך המערכת והעובדה שלאנשי המשרד אין ניסיון במגזר הפרטי או במגזר השלישי, יכולה להקשות עליו.
מנכ"לית המשרד היוצאת, גלית כהן: "אני גאה לעמוד בראש משרד עם צוות מקצועי, מהמעולים שיש בשירות המדינה. בעלי מומחיות ייחודית, חדורי אמונה וערכים, שרואים את האינטרס הציבורי והסביבתי לנגד עיניהם בכל אשר ילכו".
כמנכ"לית המשרד, העלינו את נושא משבר האקלים לסדר העדיפויות של הממשלה והמדינה; נושא שמירת הטבע, המגוון הביולוגי ושיקום הנחלים קיבל את המעמד המגיע לו; תקציבים משמעותיים הופנו לנושאים הללו ובמיוחד לרשויות המקומיות, כך שיוכלו לתת מענה לתושבים; הכנו רפורמה ברישוי שתאפשר קפיצת מדרגה בסטנדרטים הסביבתיים בעולם של סיכונים וזיהומים סביבתיים וגם אסדרה של הפעילות התעשייתית; המשכנו במדיניות קוהרנטית לטיפול בפסולת וגיבוש שיתופי פעולה עם הרשויות המקומיות במטרה להקים מתקנים מתקדמים; לא השארנו אף אחד מאחור – וגם נתנו כלים ותקציבים לחברה הערבית במסגרת התוכנית התקדימית. תם, ולא נשלם".
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "אני מודה לגלית על שנות שירות ציבורי מצוינות ומאחלת לה בהצלחה בהמשך. גלית היא עובדת ציבור מסורה, מקצועית, שהובילה את המשרד להישגים מרשימים. נמשיך יחד עם הצוות המקצועי שבמשרד לפעול יחד על מנת להביא להצלחות משותפות למען בריאות הציבור והסביבה בישראל. יש אתגרים רבים לפנינו, וביחד נעשה ונצליח".