המשרד להגנ"ס העלה היום את הצעת חוק האקלים לקריאה ראשונה במליאת הכנסת. הצעת החוק אושרה והיא תעבור לדיונים בוועדת הפנים והגנת הסביבה לקראת הכנה לקריאה שנייה ושלישית.
במהלך שנת 2023 המשרד להגנת הסביבה תחת השרה עידית סילמן ניסה פעמיים לאשר הצעת חוק אקלים בוועדת השרים לענייני חקיקה, ורק בפעם השלישית הצליח להעביר נוסח מרוכך – שהוא הנוסח שעלה לקריאה ראשונה במליאת הכנסת.
הנוסח המרוכך כולל יעדי הפחתת פליטות גזי חממה של 30% עד 2030 (בהשוואה לשנת 2015) ואיפוס פליטות עד 2050. מדובר ביעדים גבוהים יותר מאלה המופיעים בהחלטת ממשלה בנושא (27% עד 2030), אך נמוכים בהרבה מיעד ההפחתה של 50% לשנת 2030 שהופיע בהסכמים הקואליציונים ואותו ניסו להעביר בתחילת השנה. כמו כן, נוסח החוק מאפשר לממשלה לשנות את היעדים בהתאם לנסיבות לאומיות וכדי להבטיח "אינטרסים חיוניים של מדינת ישראל".
ביקורת חריפה לנוסח הצעת החוק נשמעה מארגון אדם טבע ודין: "תחת הכותרת השקרית והצינית ״חוק אקלים״ מבקשת השרה סילמן לקדם אינטרסים פוליטיים צרים שלה, לצד אינטרסים כוחניים של התעשייה המזהמת בישראל. לראשונה בישראל, לא זאת בלבד ששרה להגנת סביבה תומכת בחוק המאפשר לממשלה בכל עת וללא כל פיקוח פרלמנטרי להוריד את יעדי הפחחת הפחמן הקבועים בו, אלא שהצעת החוק של סילמן גם מותירה את המילה האחרונה באשר לאישור תכנית לאומית להפחתת גזי חממה בידי משרדי האנרגיה והאוצר" (התגובה המלאה בסוף הכתבה).
קישור להצעת החוק מופיע בתחתית הכתבה.
כתבות רלוונטיות:
טיוטה ראשונה של חוק האקלים פורסמה לפני 3 שנים, ומאז הוא עבר גלגולים רבים. כאשר הושבעה הממשלה הנוכחית היא קבעה בקווי היסוד שלה יעד הפחתת פליטות גזי חממה של 50% לשנת 2030. ואכן המשרד להגנ"ס ניסה להביא הצעה חוק עם יעד 50% לאישור הממשלה, אך נשלח להגיע להסכמות עם משרדי הממשלה האחרים שהתנגדו ליעד הזה, ובראשם משרד האנרגיה ומשרד האוצר.
על הרקע הזה, המשרד להגנ"ס נאלץ לרכך את היעדים והנוסח של החוק, כדי שיוסכם גם על משרד האנרגיה ומשרד האוצר, ולבסוף נוסח חוק אקלים מרוכך אושר על בועדת השרים לענייני חקיקהחוק אקלים מרוכך אושר בוועדת השרים לענייני חקיקה בספטמבר האחרון, בשאיפה להשלים את החקיקה לפני ועידת האקלים השנתית של האו"ם שהתקיימה בנובמבר. אלא שפריצת המלחמה טרפה את הקלפים, והחוק אושר כעת בקריאה ראשונה בכנסת, לאחריה ימשיך לדיונים בועדת הפנים והגנ"ס כהכנה לקריאה שנייה ושלישית.
מלבד ריכוך יעדי הפחתת פליטות גזי חממה, נחזור על מספר שינויים נוספים שנעשו בנוסח החוק (עליו דיווחנו לפני חצי שנה). בין היתר, נוספה חובת התייעצות עם משרד האוצר ומשרד האנרגיה על טיוטת התוכנית הלאומית להפחתת גזי חממה ועל תוכנית ההיערכות הלאומית למשבר, כדי להבטיח שלא תהיה פגיעה ברציפות אספקת האנרגיה למשק ובחינת ההיבטים הכלכליים. זאת ועוד, הגורמים השונים שנדרשים להכין תוכניות היערכות ספציפיות לתחום אחריותם יידרשו לתת משקל גם לשיקולי עלות-תועלת, ולא רק לתועלת הסביבתית.
להלן עיקרי השינויים, אותם הצגנו בכתבה קודמת:
להלן עיקרי חוק האקלים, כפי שהופיעו במרבית הטיוטות שפורסמו בשנים האחרונות:
השרה להגנת הסביבה עידית סילמן: "שינוי האקלים והאיומים שהוא מציב מסכנים את הסביבה, ובפרט את המערכות האקולוגיות שבהן אנו תלויים. האיום גלובלי, וכך גם התגובה של המדינות, הכוללת חקיקת חוקים וקביעת אסטרטגיות המאפשרות לצמצם בהדרגה עד לאיפוס של פליטות גזי החממה, מעבר לאנרגיות מתחדשות משימוש בדלקים מזהמים וייעול השימוש במשאבים. חוק האקלים הישראלי יציב אותנו בשוּרה אחת עם שאר המדינות המפותחות ויעגן לראשונה בחקיקה יעדי הפחתת פליטות ואת המנגנונים ליישומם. הנחת הצעת החוק על שולחן הכנסת היא צעד חשוב ומשמעותי בדרך להשלמת חקיקה סביבתית וחברתית היסטורית בנושא שמשפיע על הכלכלה והבריאות של כולנו. אני מודה לצוות המקצועי והמשפטי במשרד על קידום החוק".
מנכ"ל ארגון אדם טבע ודין, עמית ברכה: "תחת הכותרת השקרית והצינית ״חוק אקלים״ מבקשת השרה סילמן לקדם אינטרסים פוליטיים צרים שלה, לצד אינטרסים כוחניים של התעשייה המזהמת בישראל. לראשונה בישראל, לא זאת בלבד ששרה להגנת סביבה תומכת בחוק המאפשר לממשלה בכל עת וללא כל פיקוח פרלמנטרי להוריד את יעדי הפחחת הפחמן הקבועים בו, אלא שהצעת החוק של סילמן גם מותירה את המילה האחרונה באשר לאישור תכנית לאומית להפחתת גזי חממה בידי משרדי האנרגיה והאוצר.
זאת ועוד: לצד הכוח הבלתי מרוסן שינתן לממשלה להתגבר על המטרה המרכזית של הפחתת פחמן, בתירוץ של "שמירת והבטחת אינטרסים חיוניים של מדינת ישראל״, משרד האוצר יוכל לעצור כל תכנית לאומית להפחתת פחמן בתירוץ של עלויות גבוהות, מבלי לקחת בחשבון את העלויות האדירות הצפויות למשק במידה ולא נערך לנזקי האקלים. סילמן משרתת את בעלי הכוח המזהמים בישראל, כמו גם את האינטרסים הפוליטיים המשותפים לה ולסמוטריץ.
הממשלה הגרועה ביותר אי פעם לסביבה בישראל עומדת לאשר חוק אנטי סביבתי, תחת הכותרת השקרית ״חוק אקלים״, רק בכדי להונות את הקהילה הבינלאומית לחשוב שישראל מתקדמת לכיוון של אסדרה אקלימית. אדם טבע ודין יפעל בכל הכלים העומדים לרשותו בכדי להתנגד להצעת החוק הגרועה הזו".
---
מסמכים רלוונטיים: