בית המשפט התיר לפרסם את שמו של בעל חברה לייבוא משקאות שנעצר בחודש שעבר בחשד לעבירות מס ולדיווח כוזב על חוק הפיקדון למיחזור מכלי משקה. החשוד הוא ענאן שמשום, הבעלים של חברת יבוא המשקאות בלו, שעד לאחרונה גם היה שותף במפעל מיחזור בקבוקים.
לפי החשד, שמשום דיווח דיווחים כוזבים למשרד להגנת הסביבה בדבר כמות מכלי המשקה המחויבים בפיקדון שאותם אספה החברה בבעלותו ושלחה למיחזור. החברה ניסתה לכאורה להסוות את מעשיה במגוון דרכים, ביניהן זיוף חשבוניות של מאות מיליוני ₪, כביכול עבור שירותי איסוף מכלי משקה שקיבלה מחברה שלישית. בפועל לא נאספו או מוחזרו בקבוקים בכמות שדווחה.
בצירוף מקרים, אותו יבואן משקאות, ענאן שמשום, מכר את חלקו במפעל מיחזור הבקבוקים גרין פט, לשותפה אחרת במפעל – יצרנית המשקאות יפאורה תבורי, כחודש לפני המעצר שלו.
השותף השלישי במפעל מיחזור הבקבוקיים 'גרין פט', הוא היזם זהר לוי, שבעבר, חברת איסוף בקבוקים למיחזור שבבעלותו, רז הנקודה הירוקה, שהייתה מעורבת בחשדות של הפרות של חוק הפיקדון, אך לא הוגש נגדה כתב אישום.
כתבות רלוונטיות:
לא מדובר בפעם הראשונה שיש חשדות לעבירות של מיליוני ₪ בענף מיחזור מכלי משקה שחייבים בפיקדון.
בשנת 2018 דיווחנו כי המשרד להגנת הסביבה הטיל קנס בסך 48 מיליון ₪ על 9 יצרני ויבואני משקאות לאחר מציאת אי ההתאמות בדיווחים של תאגיד מיחזור מכלי המשקה אל"ה (שנסגר בינתיים) ושל קבלני משנה שלה.
באותה עת, המשרד להגנ"ס דיווח כי אל"ה התקשתה להציג תעודות שקילה מקבלן איסוף של אלפי טונות מכלי משקה, כך שנוצרה שאלת מהימנות לגבי איסופם של 5,000 טונות מכלי משקה.
בעקבות הפערים, המשרד להגנ"ס דיווח בזמנו כי נפתחה חקירה נגד אותו קבלן איסוף. כאמור, קבלן איסוף הבקבוקים המדובר הוא חברת 'רז הנקודה הירוקה, שבעליה, זהר לוי, הינו שותף מייסד במפעל מיחזור הבקבוקים גרין-פט, בו ענאן שמשום היה שותף עד לאחרונה. כנגד קבלן האיסוף לא הוגש כתב אישום בעקבות אותה חקירה.
אך מה שאנחנו כן יודעים, הוא שלאחר השלמת הבדיקה של המשרד להגנ"ס, התברר שתאגיד מיחזור הבקבוקים אל"ה, ולכן גם יצרני המשקאות אותם שירתה, לא עמדו ביעד איסוף בקבוקים בשיעור 55% כחוק. מדיווחי שנת 2016 עלה חוסר של 80 מיליון בקבוקים. עבור כל בקבוק חסר נקנסו החברות ב-60 אג', ובסך הכול ב-48 מיליון ₪.
כפי שדיווחנו לפני כחודש, יפאורה תבורי, אחת משלוש יצרניות המשקאות הגדולות בישראל, רכשה את חלקה של חברת בלו משקאות שבבעלות ענאן שמשום בחברת מיחזור הבקבוקים גרין פט. כעת יפאורה מחזיקה 75% מגרין פט לצד היזם זוהר לוי, הבעלים של חברת פתרונות הפסולת 'רז הנקודה הירוקה' ותאגיד איסוף הבקבוקים 'בק בוק'.
חברת גרין פט הוקמה בשנת 2020 במטרה להקים ולהפעיל מפעל חדש למיחזור בקבוקים. החברה הוקמה על ידי חברת יפאורה תבורי (30%), חברת בלו משקאות (45%), והיזם זוהר לוי (25%).
מפעל גרין פט משתמש בטכנולוגיה מתקדמת של חברת STARLINGER האוסטרית – מובילה עולמית בתחום - על מנת למיין, לשטוף, לעבד ולגרוס את הבקבוקים לפתיתים שלאחר מכן עוברים תהליך גירעון מחדש ושדרוג התכונות לקבלת חומר גלם איכותי המאושר למגע ישיר עם מזון באיכות של חומר גלם בתולי.
מפעל גרין פט ממחזר לא רק בבקבוקי פלסטיק העשויים מ PET (פוליאתילן) והופך אותם ל RPET אלא גם פלסטיק מסוג HDPE ממנו עשוים בין היתר מיכלים של חומרי ניקוי, וגם פלסטיק מסוג LLDPE ממנו עשויים יריעות ניילון וסטרץ'.
את מרבית חומר הגלם, כלומר בקבוקי פלסטיק משומשים, מקבל המפעל מתאגיד המיחזור בק-בוק שנעזר בין היתר בשרותי חברת 'רז הנקודה הירוקה' לצורך איסוף הבקבוקים מרשתות שיווק, תחנות דלק, אספנים פרטיים, מוסדות חינוך, רשויות מקומיות ומגוון מקורות נוספים. זאת לצד הצבת מכונות אוטמטיות לקליטת בקבוקי פיקדון. תאגיד המיחזור בק בוק וחברת 'רז הנקודה הירוקה' שניהם בשליטת היזם זוהר לוי.
ענף מיחזור הבקבוקים עבר בשנים האחרונות שינויים משמעותיים בעקבות החלת חוק הפיקדון על מכלי משקה גדולים, צעד שהכניס כ 750 מיליון בקבוקים למנגנון הפיקדון, וגרם בין היתר לסגירת תאגיד מיחזור הבקבוקים אל"ה שהיה בבעלות 3 יצרניות המשקאות הגדולות, ושירת עד אז את מרבית חברות המשקאות בישראל ביישום חוק הפיקדון.
כזכור בסוף שנת 2021 נכנסה לתוקף הרחבת חוק הפיקדון גם למכלי משקה גדולים מנפח 1.5 ליטר ומעלה, שעד אז נאספו באופן וולונטרי באמצעות כלובי מיחזור בערים ואמצעים נוספים. לקראת הכניסה לתוקף של החוק, חברת יפאורה תבורי הודיעה כי היא עוזבת את תאגיד מיחזור הבקבוקים אל"ה, כך שרק החברה המרכזית למשקאות נותרה בתאגיד, לאחר שכבר בשנת 2017 חברת טמפו עזבה את אל"ה.
בעקבות השינויים האלו ענף מיחזור הבקבוקים התעצב מחדש עם כמה קבוצות מיחזור חדשות, שאחת מהן היא הקבוצה של יפאורה תבורי, תאגיד איסוף הבקבוקים בק בוק, ומפעל המיחזור גרין פט.