דיסקונט יממן ב-450 מיליון ₪ את הקמת מתקן דיה לטיפול בפסולת
בשבוע שעבר נחתם הסכם סגירה פיננסית בין הבנק לחברת דקל תשתיות, שתקים ותפעיל את מתקן הטיפול בפסולת אורגנית ליד צאלים. ההכנסות הצפויות מהמתקן ב-25 שנה: כ-2 מיליארד ₪
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 05/12/2024

חברת דקל תשתיות שזכתה לפני שנתיים וחצי במכרז להקים ולהפעיל את מתקן הטיפול בפסולת "דיה" ליד צאלים, השלימה 'סגירה פיננסית' (הסכם מימון לפרויקט) עם בנק דיסקונט, שיעניק לפרויקט מימון בהיקף של כ- 450 מיליון ₪, מהם כ-300 מיליון ₪ עבור עלויות ישירות של הקמת המתקן.

לפי הודעת החברה, הקמת המתקן צפויה להתחיל בחודש הבא, ולהימשך כשנתיים וחצי. כלומר הצפי להתחיל הפעלה הוא ביולי 2027. דקל תשתיות תפעיל את המתקן למשך 25 שנות זיכיון, והיא צופה שההכנסות מהפעלתו יגיעו לכ-2 מיליארד ₪.

סרטון: הדמיה של אתר דיה לטיפול בפסולת אורגנית


כתבות רלוונטיות:

  1. הונחה אבן הפינה של מתקן הטיפול בפסולת אורגנית "דיה", 27.8.2023
  2. GES זכתה במכרז להקמת מתקן טיפול בפסולת אורגנית, 17.2.2022
  3. חברת הטיפול בפסולת רוכשת את השליטה בתאגיד המיחזור, 29.9.2024
  4. השלטון המקומי רוצה להוביל את הטיפול בפסולת, 29.9.2024
  5. מידע נוסף על פסולת עירונית ביתית | infospot

דיה: מתקן מתקדם לטיפול בפסולת אורגנית

המתקן המתוכנן ב'דיה' מיועד לטיפול בפסולת אורגנית ויתבסס על טיפול אנארובי (שלא בנוכחות חמצן) וקומפוסטציה, במתקן סגור במטרה למנוע מפגעי ריח.

שטח המתקן יהיה כ-150 דונם, והוא אמור לקלוט כ-200 אלף טונות פסולת אורגנית בשנה, בקצב של 650 טונות ליום. חברת הבת גרין נט, שמפעילה מתקן מיון של הפסולת העירונית של ירושלים, ואשר זכתה לאחרונה במכרז להקמת מתקן מיון חדשני בחירייה, תספק חלק ניכר מהפסולת האורגנית שהמתקן יקלוט.

כחלק מתהליך הטיפול בפסולת, יופק חשמל ירוק בהספק של 6 מגה־ואט בטכנולוגיית ביו-גז. החשמל שייוצר יימכר לחברת החשמל בתעריף של 53 אגורות לקילו־ואט לשעה.

האתר בדיה נועד לתרום לשינוי המצב של הטיפול בפסולת האורגנית בישראל, לצד מתקנים נוספים כמו מתקן הטיפול בפסולת עירונית 'סמארט וויסט' שנמצא בהקמה בשפד"ן, מתקן הטיפול בנגב המערבי, ומתקן הטיפול תלתן בדרום השרון.

פסולת אורגנית אחראית למרבית מפגעי הריח, זיהום האוויר וגזי החממה הנפלטים לאוויר ממטמנות פסולת. בישראל יש מחסור חמור במתקני טיפול בפסולת אורגנית, וכיום היא מוטמנת ברובה.

עם הפעלתו של מתקן דיה,תצומצם ההטמנה של פסולת אורגנית לא מטופלת, וכתוצאה מכך יופחתו באופן משמעותי המפגעים שהיא מייצרת.

היזמים: דקל תשתיות: 50% האחרים יעקובי 50% בלוג'ן

חברת דקל תשתיות התחילה כזרוע איכות הסביבה של קבוצת האחים יעקובי YSB. בשנת 2020, קרן ג'נריישן רכשה 50% מחברת דקל, שבאותה שנה רכשה גם את חברת בלוג'ן (Blugen) והפכה אותה למחזיקה בדקל תשתיות לצד האחים יעקובי.

בבעלות דקל תשתיות יש מספר פעילויות בתחום איכות הסביבה:

קבוצת י.ש. האחים יעקובי  YSBשמחזיקה גם היא 50% מדקל תשתיות, הינה אחת הקבוצות המובילות בתחומי היזמות העסקית התעשייתית והתשתיתית. הקבוצה מתמחה בתכנון, אינטגרציה, הקמה, שירות ואחזקה של מרחב תחומים טכנולוגיים. לקבוצה יתרון בשילוב טכנולוגיות והתמחויות שונות של חברות הקבוצה המושתת על איכות, אמינות ומקצועיות. בין לקוחותיה העיקריים של הקבוצה, גופים ציבוריים וממשלתיים, משרד הביטחון, החברה הלאומית לדרכים בע"מ, עיריות ורשויות מקומיות וחברות ממשלתיות.

חברת בלוג'ן Blugen  (לשעבר GES) שכאמור מחזיקה ב-50% מחברת דקל תשתיות, ידועה בפעילות שלה בתחום המים והשפכים, אך הפכה בשנים האחרונות לשחקנית מרכזית גם בתחום הפסולת. אחד מצעדיה הראשונים בתחום היה זכייתה במכרז להקמת מתקן מיון וטיפול בפסולת עירונית במתחם השפד"ן בראשון לציון. כמו כן, לפני כמעט 3 שנים בלוג'ן רכשה 75% מחברת קמ"מ מפעלי מיחזור שנחשבת לשחקנית מובילה בתחום הפסולת.

התייחסויות

הילה ערן-זיק, ראש החטיבה העסקית בדיסקונט: "בנק דיסקונט גאה לתמוך ולממן עסקאות משמעותיות וירוקות, כחלק מאסטרטגיית ESG עסקית וסביבתית ארוכת טווח. לצד קידום כלכלה ירוקה בתחום האנרגיות המתחדשות אנו רואים חשיבות עליונה בשיקום ופיתוח עוטף עזה, ליצירת השפעה חיובית והזדמנויות תעסוקתיות".

גדי ירקוני, ראש המועצה האזורית אשכול: "כשנה אחרי האסון הגדול שפקד את ישראל כשאשכול המוקד שלו, אנו יוצאים לדרך עם פרויקט דגל סביבתי וכלכלי פורץ דרך ומשנה מציאות במועצה. פרויקט שיפרוץ דרך בטיפול ובמתן פתרונות חדשניים לשני האתגרים הסביבתיים הגדולים בישראל – הטמנת הפסולת והגזם החקלאי שמפירותיו ייהנו כל תושב ותושבת באשכול, בשיפור השירות בחינוך רווחה, איכות סביבה וקהילה והגדלת מקומות תעסוקה. זוהי נקודת ציון משמעותית בתהליך השיקום של המועצה. שיקום שלא יהיה שלם עד להחזרתם הביתה של החטופים החטופות שלנו מאשכול״.

מנכ"ל קבוצתBlueGen , ליהוא הכהן: "החתימה היום על הסכם המימון היא אבן דרך משמעותית בקידום פרויקט דיה. BlueGen גאה לקחת חלק בפרויקט דיה שמביא עמו בשורה סביבתית אדירה – מעבר לשיטת טיפול בפסולת המקטינה משמעותית את שיעורי ההטמנה, סביבתית וירוקה יותר, עם ערך לצידה – יצירת אנרגיה ירוקה. לאחר קרות האסון הכבד בשבעה באוקטובר, פרויקט דיה מקבל משנה תוקף וישמש כמנוף כלכלי חשוב באזור אשכול, שיספק מקומות תעסוקה חדשים. אנו תקווה כי כל החטופים ישובו הביתה במהרה".

פיני יעקבי, מבעלי השליטה ב- YSB: "חתימת הסכם המימון היא עוד אבן דרך משמעותית להקמת מתקן דיה, שהינו פרויקט חברתי, כלכלי וסביבתי בעל חשיבות עצומה למדינה בכלל ולאזור בפרט. המתקן החדשני שיוקם להפקת אנרגיה ב״דיה״ הוא בשורה לאומית פורצת דרך, הן מבחינה סביבתית בטיפול החדשני בפסולת והן בתחום חיזוק ההתיישבות בעוטף עזה. אנו גאים להוציא אל הפועל לראשונה בישראל פרויקט בתחום הסביבה בשילוב טכנולוגיות כל כך מתקדמות וחדשניות. הפרויקט יציע מקומות עבודה רבים לתושבי העוטף, תוך שהוא מסמל מהפכה חקלאית-סביבתית של ממש".

עפר בוגין, מנכ"ל חברת דקל תשתיות: "היום הוא יום משמעותי בו אנו מציינים אבן דרך חשובה נוספת – פרויקט דיה יוצא לדרך, ואיתו אנחנו מתקדמים עוד צעד חשוב לסגירת מעגל מלא לטיפול בפסולת הביתית (MSW).

פרויקט דיה, אשר יפעל באזור אשכול ובעוטף עזה, מהווה דוגמה לשיתוף פעולה בין חדשנות סביבתית לנחישות מועצת אשכול עם עבודה משולבת של הממשלה ויזמות פרטית, שנותנת פתרון פורץ דרך ומוביל.

הפרויקט מבחינת קבוצת "דקל תשתיות" אינו רק חלק מהמאמץ לצמצום ההשפעה הסביבתית ולטיפול בפסולת אורגנית או עוד פרויקט עסקי, אלא גם מהווה צעד של תמיכה והכרה במחויבות של כולנו בשיקום האזור והפיכתו לאזור משגשג, בייחוד לאחר ה-7 באוקטובר, וזאת באמצעות הגדלת התעסוקה המקומית, שיפור איכות הסביבה ויצירת עתיד אנרגטי ירוק. אנו באמצעות השקעת הענק בדיה מסייעים להניע שינוי משמעותי שיביא לשיפור חיי היומיום. יחד נמשיך לפעול למען עתיד ירוק וטוב יותר, ולהיות מקור השראה לגופים וקהילות נוספות".


חברות לפינוי וטיפול בפסולת

חברה איש קשר טלפון דוא"ל
ורידיס ורידיס 072-3360696 Veridis@infospot.co.il
נגב אקולוגיה מאיה כהן 072-3712247 Negev@infospot.co.il
ק.מ.מ מחזור מאיר 072-3942967 Kmm@infospot.co.il
טלאור כראדי הילה לישע 072-3972028 Talork@infospot.co.il
קומפוסטאור ליאת גרוס 072-3719906 compost@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>