בדיון שהתקיים לאחרונה בוועדת הכנסת לצמצום פערים בפריפריה, נציג המשרד להגנת הסביבה הסבירו מדוע טרם פורסמה ואושרה בממשלה התוכנית הלאומית לצמצום זיהום אוויר באשדוד, שגובשה יחד עם איגוד הערים לאיכות הסביבה אשדוד חבל-יבנה. התוכנית אמורה לכלול איסור להקים מתקנים עם מקורות פליטת מזהמים חדשים באשדוד, אלא אם יש הכרח להקימם סמוך לנמל או בית הזיקוק.
לפי נציג המשרד להגנ"ס, טיוטת התוכנית הוצגה למספר רב של בעלי עניין, לרבות משרדי ממשלה, רשויות סטטוטוריות, התאחדות התעשיינים ונציגי המפעלים באזור. אך הטיוטה טרם פורסמה לציבור משום שהתגלעו מחלוקות בין בעלי העניין השונים, והמשרד להגנ"ס פועל לפתור את המחלוקות. הוועדה דרשה מהמשרד לעדכן אותה בהקדם על מועד פרסום של התוכנית וקידומה.
בוועדה גם הוצג סקר של משרד הבריאות שבחן האם יש תחלואה עודפת באשדוד וישובי הסביבה, בהשוואה למספר ישובים אחרים בארץ (גבעתיים, בת ים, נס ציונה). הסקר בחן בין היתר מחלות נשימה ומחלות לב בפילוח לפי קבוצות גיל. הסקר מצא בקבוצת גיל הצעירה שיעורי תחלואה גבוהים יותר באשדוד משניים מישובי ההשוואה, אך בישוב השלישי שיעור התחלואה היה גבוה יותר. ביתר המדדים וקבוצות הגיל לא נמצאה תחלואה עודפת באשדוד.
קישור לדוח של משרד הבריאות מופיע בתחתית הכתבה.
כתבות רלוונטיות:
כאמור, בדיון בוועדה, נציגת משרד הבריאות הציגה סקר שמשרדה פרסם ביוני האחרון שניסה לבחון תחלואה באשדוד עקב זיהום אוויר. בסקר בדקו בעיות נשימה ובעיות לב וכלי דם וערכו השוואה בין אשדוד ליישובים אחרים בארץ בעלי מצב סוציו-אקונומי דומה.
בסקר שבוצע נאסף מידע מרישומי בתי חולים לגבי המאושפזים, גילם ומקום מגוריהם. הנתונים נאספו עבור השנים 2023-2015.
לאילו מסקנות הגיעו? בסקר מצאו כי באשדוד לא נמצאו שיעורי התחלואה הגבוהים ביותר של מחלות נשימה, לב וכלי דם ביחס ליישובים אחרים. ב-2017, בחלק מהמקרים שיעורי התחלואה בקרב תושבי אשדוד היו גבוהים מאחרים ובמקרים אחרים – להפך, כך שלא ניתן להסיק מסקנות נחרצות. ב-2022 היו פחות אשפוזים בשל תחלואה מסוג נשימתי או לבבי בקרב תושבי אשדוד לעומת היישובים האחרים.
אך אם בודקים נתוני תחלואה לפי גילאים, בקבוצת גיל הצעירה, אשדוד מובילה באשפוזים עקב תחלואת לב וכלי דם לעומת בני אותו גיל בשניים מישבוי ההשוואה: נס ציונה וגבעתיים. אולם בבת ים נמצאה תחלואה גבוהה לעומת אשדוד כמעט בכל קבוצות הגיל. לגבי יישובים נוספים, נמצאה מגמה מעורבת שלא ניתן להסיק ממנה על מצב התחלואה באשדוד.
בקבוצת הגיל 70 ומעלה, בשנת 2022 האשפוזים עקב תחלואת לב וכלי דם, וכן גם התחלואה הנשימתית, הייתה נמוכה יותר באשדוד ביחס ליישובים האחרים שנבדקו.
ומה בנוגע לתחלואה נשימתית, אסתמה למשל? לפי סקר משרד הבריאות, בשנת 2022 חלה ירידה בכמות התושבים מהעיר אשדוד שאושפזו אשפוזים נשימתיים. כמו כן, בהשוואה בין-גילאית נמצא שאשדוד הייתה במקום נמוך בתחלואה נשימתית ב-2017 ו-2022. באשר לירידה באשפוזים, משרד הבריאות מציין כי במהלך השנים נפתח באשדוד בית חולים הנותן שירות טרום אשפוזי לאוכלוסייה, ונראה שזו הסיבה לירידה באשפוזים הרגילים.
במילים אחרות, הסקר של משרד הבריאות לא מראה מגמות חד משמעיות של תחלואה עודפת באשדוד לעומת יישובים אחרים, ונאמר כי לא ניתן לקשור בין התחלואה לבין זיהום אוויר, בין היתר משום שלא הובאו בחשבון גורמים נוספים שמשפיעים על תחלואה, כמו עישון.
בוועדת הכנסת המליצו לנציגת משרד הבריאות לערוך סקרים בריאותיים המבוססים גם על נתוני קופות החולים בנוסף לבתי החולים, וגם בחלוקה לפי שכונות בתוך הערים ולא להסתפק בהשוואה בין יישובים שלמים.
כפי שדיווחנו בעבר, באשדוד יש את אחד מריכוזי תשתיות האנרגיה ומקורות זיהום האוויר הגדולים בישראל, בינהם: 5 תחנות כוח כולל תחנת הכוח 'אשכול' הכוללת 8 יחידות ייצור חשמל מגז, שני נמלים, בית הזיקוק, חוות דלקים, מתקן התפלה, מפעלים לייצור כימיקלים, מפעלי מתכת, תחנות כוח נוספות, מט"שים, אתרי פסולת ועוד.
בהתאם לכך, לפי נתוני דיווח המפל"ס לשנת 2022 (שהתפרסמו בספטמבר 2023), פליטת החומרים החשודים או מוכרים כמסרטנים שמקורם באזור התעשייה הצפוני של אשדוד הוא הגבוה מבין אזורי התעשייה בישראל (למעט מישור רותם שלא צמוד לריכוז אוכלוסיה). צעדים שננקטו הביאו להפחתת הפליטות, אך גם בנתוני המפל"ס לשנת 2023 שפורסמו לפני כמה חודשים, אזור התעשייה של אשדוד המשיך להחזיק בתואר "אזור התעשייה עם פליטות חומרים מסרטנים הגבוהות בישראל", בין היתר מכיוון שלדוח הנוכחי נוספו הפליטות מכלי השייט שעוגנים בנמלים באשדוד.
בנוסף לכך, מסתבר כי בשנה החולפת התקבלו במוקד של המשרד להגנ"ס כ-3,000 תלונות על מפגעי ריח וזיהום אוויר, מתושבי אזור אשדוד והישובים הסמוכים.
חשוב לציין, שלמרות הנתונים שלעיל, בתחנות ניטור איכות האוויר המוצבות באשדוד, לא נמדדים חריגות מערכי איכות האוויר המותרים (ערכי סביבה), למעט חריגות שנמדדות בתחנות הניטור התפעוליות, שהוקמו בשנים האחרונות על הגדר או בתוך מפעלים מסוימים, לפי דרישת המשרד להגנ"ס.
בעקבות הנתונים והפנייה של ראש העיר לשרה להגנ"ס לגבש תוכנית לאומית לצמצום זיהום האוויר באשדוד, הורתה השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, לגבש תוכנית כזו. התוכנית צפויה להתפרסם להערות הציבור בקרוב, אך להלן עיקרי התוכנית כפי שהוצגו בעבר:
האיסור להקים מקורות פליטה חדשים, נועד לא רק לחברות פרטיות אלא גם לתשתיות לאומיות. כלומר, במידה והתוכנית תאושר על ידי הממשלה, כשגופי התכנון יבואו לבחור מיקום לתשתית לאומית (שלא חייבת להיות ליד נמל) בעלת מקור פליטה, אשדוד לא תהיה ברשימה.
בתוך כך, לאחרונה דיווחנו כי עיריית אשדוד ואיגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד-חבל יבנה הגישו עתירה נגד המשרד להגנת הסביבה ונגד יזמים של תחנת כוח חדשה שאמורה לשרת את מתקן ההתפלה באשדוד. העותרים ביקשו לבטל את היתר הפליטה מאחר שהוא מאפשר להפעיל אותה בטכולוגיה שאינה המיטבית ביותר הזמינה BAT כיום בישראל – טורבינות גז – אלא באמצעות מנועי בעירה פנימיים, הגורמים לפליטה עודפת של חומרים מזהמים, חלקם מסרטנים, באופן משמעותי.
---
מסמכים רלוונטיים: