ירידה של 10% בתקציב המשרד להגנת הסביבה
עם אישור תקציב המדינה אושר גם תקציב המשרד להגנת הסביבה. למרות ירידה של 10% בתקציב השוטף שלו, יקבל המשרד 510 מיליון ₪ לפרויקטים מיוחדים. וגם: כמה מרוויחים עובדי המשרד?
- מאת: מערכת infospot
- פורסם בתאריך: 28/5/2023
בשבוע שעבר אושר תקציב המשרד להגנת הסביבה לשנים 2024-2023 כחלק מאישור תקציב המדינה. התקציב השוטף של המשרד יעמוד על 384 מיליון ₪ ב-2023 ועל 395 מיליון ₪ בשנת 2024. מדובר בירידה של 10% ביחס לתקציב המקורי של המשרד בשנת 2022, שעמד על 429 מיליון ₪.
תקציב זה לא כולל את כספי קרן הניקיון, עם הכנסות של כחצי מיליארד ₪ בשנה, שמיועד ברובו לפיתוח ענף הפסולת אך בפועל משמש גם להוצאות שונות של המשרד להגנת הסביבה.
בנוסף לתקציב השוטף. אושר תקציב חד פעמי לפרויקטים שונים בסכום של 510 מיליון ₪. התקציב יוקצה באופן הבא:
- 200 מיליון ₪ לנושאי אקלים
- 170 מיליון ₪ ליישום חוק רישוי סביבתי משולב
- 100 מיליון ₪ לפעילות מגזרים וחברה – בדגש על החברה החרדית
- 40 מיליון ₪ לפרויקטים ברשויות המקומיות
מחלוקת התקציב ניתן ללמוד על המיקוד של המשרד לשנתיים הקרובות, בהתאם לפרסום בתמצית של יעדים ותוכנית עבודה של המשרד, כולל: יישום אסטרטגיית הטיפול בפסולת, רישוי סביבתי משולב, שינוי אקלים, הגנה על הטבע ועוד. המשרד להגנת הסביבה הודיע שכחלק מהתקציב הוא יקבל גם תוספת של 58 תקנים חדשים. אלא שמנתוני התקציב ניכר כי המשרד מתקשה לגייס בעלי תפקידים וגם כיום יש עשרות תקנים לא מאוישים.
כתבות רלוונטיות:
- חוק ההסדרים עבר קריאה ראשונה, 3.4.2023
- חוק פסולת בניין אושר בוועדת השרים, 12.3.2023
- פורסם תזכיר חוק לקידום תשתיות לאומיות, 06.3.2023
- אושרה הפעלה חריגה של תחנות כוח, 21.3.2023
- פורסמה טיוטת חוק הסדרים מעודכנת, 20.2.2023
- שר האנרגיה יוכל לאשר לתחנת כוח לחרוג מההיתר, 09.3.2023
כמה עובדים במשרד להגנת הסביבה? כמה הם מרוויחים?
בהודעה שפרסם המשרד להגנת הסביבה הוא הודיע על גידול של 46 תקנים לטובת יישום חוק רישוי סביבתי משולב, ו-12 תקנים נוספים לשנים 2023-2024, מהם 6 שיוקצו לטיפול בפסולת.
ההודעה פורסמה במקביל לקיצוץ רוחבי של כ-1% שנעשה במשרד, בדומה לכל משרדי הממשלה. הקיצוץ הפחית את כמות העובדים במשרד מ-582 עובדים בשנת 2022, ל-571 עובדים בשנת 2024. אל המספר הזה יתווספו כעת 58 התקנים החדשים.
אולם הבעיה לא מסתכמת רק במחסור בתקנים, אלא באיושם. לפי התקציב, בשנת 2022 היו למשרד 583 תקנים אך בפועל הוא הצליח לאייש רק מעט יותר מ-500 משרות.
התקציב גם חושף את השכר הממוצע של עובדים במשרד, שעמד בשנת 2022 על 16,668 ₪ ברוטו.
פרויקטים לדוגמה שיקבלו תקציב מיוחד
לדברי המשרד להגנת הסביבה, אלה פרויקטים שיקבלו מימון מהתקציב החד פעמי בגובה 510 מיליון ₪:
- אקלים ורשויות מקומיות: ייעור והצללה, שיקום נחלים, גיבוש תוכנית היערכות לשינויי אקלים, פרויקטים להפחתת פליטות גזי חממה ברשויות המקומיות, תמיכה בשטחים פרטיים פתוחים - חצרות ובתים משותפים בפריפריה, יישום תוכנית סביבטבע - תמיכה ברשויות המקומיות בנושא טבע עירוני, תמיכות לטיפול במינים פולשים - יתוש הטיגריס האסיאתי ונמלת האש.
- מגזרים וחברה: תוכנית לחברה החרדית להטמעת תכני סביבה במערכת החינוך ובקהילה בהתאמה לתפיסת העולם ואורח החיים. במסגרת התוכנית יפותחו כלי לימוד והעשרה לגילאי גן עד י"ב, יוטמעו תכנים במכללות להכשרת מורים וגננות, וייבנו אמצעים להרחבת העיסוק בנושא בקרב החברה החרדית.
יעדים מרכזיים של המשרד
התקציב מלמד על המיקוד של המשרד להגנת הסביבה לשנת 2023-2024. לפי מסמך התקציב, המשרד הציב לעצמו 3 יעדים ראשיים לשנתיים הקרובות:
- חוסן אקלימי ומעבר לכלכלה מאופסת פליטות: המשך יישום הצעדים הנדרשים לעמידת ישראל ביעדי הפחתת פליטות גזי החממה, הובלת מינהלת ההיערכות לשינוי אקלים, וקידום ההיערכות הממשלתית להשפעות משינוי האקלים.
- עירוניות בת קיימא: שיפור איכות הסביבה והחיים במרחב העירוני, באמצעות הפחתת זיהום אוויר מתחבורה, הפחתת מפגעי רעש, שמירה על הטבע העירוני לרווחת הציבור, קידום בניה ירוקה מתקדמת ועוד
- הגנה על הטבע הישראלי: שימור ושיקום המערכות הטבעיות בישראל באמצעות שיקום נחלים, שמירה על שטחים פתוחים, הנגשת הטבע והשטחים הפתוחים לציבור ושימור והגנה על הסביבה הימית והחופית.
בנוסף לכך הציג המשרד שני נושאי מיקוד שעליהם ישים דגש בתוכניות העבודה שלו:
- יישום אסטרטגיית הטיפול בפסולת עירונית: קידום חקיקה רלוונטית, לרבות הסדרת הטיפול בפסולת בנייה (עבר קריאה ראשונה יחד עם חוק ההסדרים ולאחר מכן פוצל ממנו וימשיך לדיונים בועדת הפנים והגנ"ס), הקמת מתקני טיפול בפסולת ועוד
- רישוי סביבתי משולב: רפורמה שהמשרד מנסה לקדם מאז שנת 2015 לאיחוד ההיתרים הסביבתיים השונים (היתר פליטה לאוויר, היתר רעלים, תנאי רשיון עסק) לכדי היתר אחד. חוק רישוי סביבתי משולב עבר קריאה ראשונה במסגרת חוק ההסדרים, אך לאחר מכן פוצל ממנו וכעת הוא יעלה לדיונים בועדת הפנים והגנ"ס
התייחסויות
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "אני שמחה מאוד ונרגשת, תקציב המדינה עבר בקריאה שניה ושלישית ואנחנו ממשיכים לעבוד במרץ למען הסביבה של כולנו. המשרד להגנת הסביבה עוסק בתחומים הנוגעים לכל אחת ואחד מאיתנו, והחיזוק שלו הוא חיזוק של הציבור. אני מודה לשותפים שלנו בממשלה. נמשיך לפעול במשרד להקמת מתקני קצה לשם להפחתת שיעורי ההטמנה והגדלת שיעורי המיחזור; להיערך למשבר האקלים ולהוביל לעמידת ישראל ביעדים מאתגרים לאנרגיות מתחדשות והפחתת פליטות גזי חממה; למרחב ציבורי נקי ובריא; ולמען הפחתת סיכונים סביבתיים. יש לפנינו אתגרים רבים, ואנו נחושים לעמוד בהם, למען איכות חיי כולנו".
---
מסמכים רלוונטיים: